Wi-Fi

Toată lumea vrea Wi-Fi

Luna trecută am oferit un interviu pentru revista “Экономическое обозрение “Логос-Пресс”. Articolul a apărut în №35 din septembrie. Autorul, Serghei Moiseev, își punea întrebarea dacă Moldova va deveni o țară Wi-Fi. Miniștrii au strategiile și cifrele lor, iar noi, operatorii de servicii le avem pe ale noastre. Și, credeți-mă, ele sunt foarte frumoase.

Oferirea serviciului Wi-Fi gratuit de către StarNet este deja o carte de vizită a companiei. Pentru toți utilizatorii, Wi-Fi-ul din parcuri se asociază cu StarNet, prima companie care a făcut ca internetul gratuit, accesibil pentru toată lumea, să devină o realitate.

În acest moment, Moldova se poate mândri cu o reţea wireless unică în Europa, care are o arie de acoperire foarte mare și este oferită în mod gratuit. Majoritatea locurilor publice din Chișinău sunt acoperite cu Wi-Fi: parcuri, bulevarde, străzi, pieţe comerciale, centre de agrement, universităţi şi şcoli.  Sunt peste 100 de km de acoperire wireless pe teritoriul capitalei. StarNet este singura companie care deţine o astfel de reţea naţională de Internet fără fir.

În 2009, atunci când am lansat proiectul de acoperire cu Wi-Fi gratuit în parteneriat cu Primaria mun.Chisinau în parcul ”Ștefan cel Mare”, despre noi scriau ziarele europene. Erau uimiți de dezvoltarea tehnologiilor și serviciile inovaționale propuse publicului. În plus, proiectul impresiona și prin acuratețe și detalii puse bine la punct, printre ele fiind asigurarea energiei electrice (de asemenea, în mod gratuit!) pentru cei care veneau cu laptopurile în parc.

Imaginea cu oamenii care stau cu calculatoarele pe brațe pe Aleea Clasicilor este una …clasică!

foto-2656

Avalanșa acoperirii cu Wi-Fi a continuat în 2012-2013 cu deschiderea zonelor wireless în 14 orașe din Moldova (Soroca, Hânceşti, Sângerei, Făleşti, Cimişlia, Comrat, Râşcani, Călăraşi, etc – toate au zone publice acoperite cu Wi-Fi gratuit de la StarNet), iar în prezent conectarea s-a extins în forță asupra instituțiilor de învățământ din toată țara.

De 6 ani, 22 licee care fac parte din proiectul social ”Noi apreciem inteligența” au acces la Wi-Fi gratuit.  Începând din acest an, am adăugat la proiectele noastre și colaborarea cu Ministerul Educației la proiectul ”Un calculator pentru fiecare elev”, în cadrul căruia am instalat infrastructura optica si terminale de ultima generatie in 6 licee din Moldova și le-am construit rețelele interne și rețeaua de Wi-Fi. Iar împreună cu Direcția Generală Educație Tineret și Sport am început din luna august conectarea altor licee din Chișinău la serviciul de acces Internet prin tehnologia Wi-Fi. Este vorba de 54 de instituții de învățământ din capital, care pot alege operatorul la care să se conecteze. Până în septembrie, StarNet a reușit să conecteze 15 licee.

În următoarea perioadă ne propunem să demarăm un proiect amplu de conectare a școlilor profesionale, colegiilor, universităților nu doar din Chișinău, dar din toată țară. Aici este vorba de peste 200 de instituții și o investiție de peste 5 mln lei.

Eu zic că cifrele și perspectivele sunt încurajatoare. Noi suntem o țară Wi-Fi!

Standard

Leave a comment